Inleiding

De programmabegroting 2024 die voor u ligt is de tweede begroting in deze raadsperiode. In de programmabegroting maken we concreet wat we in 2024 willen bereiken, wat we daarvoor gaan doen en wat dat mag kosten. De programmabegroting 2024 is gebaseerd op de perspectiefnota 2024-2027.

We bouwen door aan een aantrekkelijke, toekomstbestendige stad waar onze inwoners prettig wonen en verblijven, waar onze ondernemers voldoende mogelijkheden krijgen en waar bezoekers graag naar toe komen. Dit doen we onder andere in onze prioritaire gebieden. De ontwikkelvisie Almelo Centraal is onlangs gepresenteerd. Hierin is opgenomen waar we de komende jaren aan gaan werken om de woon- en leefsituaties in deze gebieden meer in balans te brengen. Ook dragen deze ontwikkelingen bij aan het realiseren van meer kansengelijkheid en vitaliteit en leveren ze een bijdrage aan de verduurzaming van Almelo.

De programma’s en het plan Leefbare Wijken en Dorpen
Met het vaststellen van de perspectiefnota 2024-2027 zijn ook de strategische doelen en visies van de programmaplannen en het plan Leefbare Wijken en Dorpen vastgesteld. De programma’s Stedelijke Ontwikkeling, Sociaal en Vitaal, Zorg en Veiligheid, Economie en Arbeidsmarkt, Klimaat en Milieu en het plan Leefbare Wijken en Dorpen bieden de mogelijkheid om door te werken op de basis die we de afgelopen jaren hebben gecreëerd. De programma’s dragen bij aan het bouwen van een sterkere stad met kansen voor iedereen. Dat doen we onder andere door te starten met een Rijke schooldag voor het voortgezet onderwijs en door meer inzicht te verkrijgen in onbegrepen gedrag willen we een beter beeld krijgen hoe mensen de juiste zorg en/of ondersteuning kunnen krijgen. Ook werken we samen met Hengelo en Enschede aan een regionale, stedelijke investeringsagenda. Deze agenda zal als onderdeel dienen voor het provinciale bod aan het rijk voor de nieuwe nota ruimte. Voor onze ondernemers werken we aan een economisch ruimtelijke visie en gaan we aan de slag met uitvoering hiervan. Om de leefbaarheid in wijken, buurten en dorpen te versterken werken we aan een pilot met een digitaal platform voor bewonersinitiatieven in twee wijken. Tot slot ondersteunen en motiveren we inwoners en pandeigenaren om energie te besparen met behulp van het energieloket, de energiefixers en de bouwadviseurs.

Het financieel meerjarenperspectief
In de perspectiefnota zagen we al dat er de komende jaren grote financiële uitdagingen zijn. Met het vaststellen van de perspectiefnota heeft het college opdracht gekregen om een maatregelenpakket van 12,5 miljoen euro voor te bereiden en daarbij uit te gaan van de volgende zoekrichtingen:

  • Sociaal domein (n.a.v. brede evaluatie sociaal domein)
  • Onderhoud en beheer openbare ruimte
  • Versoberen cultureel en recreatief aanbod, inclusief sport.
  • Versoberen (publieke) dienstverlening
  • Besparingen op het gebied van welzijn en preventie
  • Bijdrage van verbonden partijen
  • Onderwijshuisvesting
  • Inkomstenverhogende maatregelen

De programmabegroting 2024 laat voor de jaarschijven 2024 en 2025 een financieel sluitende begroting zien. Vanaf 2026 loopt het financiële tekort op naar ongeveer 20 miljoen euro. Met het presenteren hiervan kiezen we ervoor om het VNG advies te volgen.

Deze pagina is gebouwd op 01/10/2024 09:11:12 met de export van 01/10/2024 09:04:21