Programmaplan

Programma Klimaat en milieu

Strategisch doel:

In Almelo wordt jaarlijks meer energie bespaard.

Operationele doelen:

  1. Inwoners en ondernemers gaan aan de slag met verduurzamen en wij ondersteunen hen.
  2. In 2026 zijn tenminste 2.000 woningeigenaren ondersteund met isoleren.

Toelichting
Door meer energie te besparen, hoeft er minder energie opgewekt te worden. Almelo heeft ruim 33.000 woningen en 5.000 andere gebouwen. Al deze gebouwen zullen verduurzaamd moeten worden. De woningcorporaties zijn verantwoordelijk voor het verduurzamen van hun eigen woningen (gemiddeld label B in 2028). Een megaklus waar gezamenlijke afspraken over gemaakt moeten worden. Daarnaast is de andere helft van de woningen in Almelo koopwoning. Al die woningeigenaren zullen aan de slag moeten om hun huis te verduurzamen. Datzelfde geldt voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed en bedrijfspanden ook hun panden moeten verduurzamen. We stemmen de activiteiten af met de stedelijke ontwikkelingsprojecten. Om de doelen te bereiken werken we samen met Leefbare wijken en dorpen, programma Economie en arbeidsmarkt, programma Zorg en veiligheid en uitvoering Sociaal.

Activiteiten 2024

Omschrijving

Uitvoering Plan van aanpak inclusieve energietransitie: Aanjagen van bewustwording en advisering van inwoners

Energiebesparing is essentieel en wij ondersteunen inwoners hierbij.  
Door voorlichting via onder andere het energieloket en door de FIXbrigade, wooncoaches en bouwadviseurs.

  • Het energieloket is een website met helpdesk voor inwoners die zelfstandig aan de slag gaan.
  • De FIXbrigade helpt huurders met inzicht in gedrag en brengt kleine energiebesparende maatregelen aan.
  • De wooncoaches geven inwoners met een eigen woning een op-maat gemaakt advies om te verduurzamen en kijkt van welke landelijke regelingen de inwoners gebruik kan maken. Deze inwoners gaan daarna zelf aan de slag met het opvragen van offertes.
  • De bouwadviseur ontzorgt eigenaar-bewoners van een oudere woning met een WOZ-waarde lager dan 250.000 euro. De bouwadviseur ondersteunt bij het maken van een verduurzamingsplan, het zoeken naar subsidies/leningen en het opvragen van offertes.

Uitvoering Lokale Aanpak Isolatie (LAI)

De gemeente heeft bij het Rijk subsidie aangevraagd en ontvangen voor een lokale aanpak Isolatie voor woningen met een maximale WOZ-waarde van 281.000 euro .
In het voorjaar van 2024 komt een gemeentelijke voucherregeling beschikbaar voor inwoners die ondersteuning nodig hebben bij het isoleren van de eigen woning.
Daarnaast wordt in 2024 de tweede tranche van de SPUK-LAI aangevraagd.

Lokale initiatieven faciliteren

Lokale initiatieven, bijvoorbeeld gezamenlijk energiebesparende materialen inkopen, worden zoveel mogelijk gestimuleerd en zo mogelijk gefaciliteerd.

Plan opstellen voor verduurzaming eigen vastgoed

Er wordt een plan van aanpak opgesteld hoe onze eigen vastgoed verduurzaamd kan worden en voorbereid is om van het aardgas af te gaan in de toekomst.

Lobby voortzetten richting Rijk samen met Enschede en Hengelo en G40

Wij lobbyen bij het ministerie voor meer vrijheid om overheidsmiddelen (SPUK, ISDE, etc) in te zetten waar het nodig is. We trekken hierin op met woningcorporaties, marktpartijen, financiers, provincie. Het verduurzamen van alle woningen is een mega operatie.

Meedoen met scholenprojecten

We sluiten aan bij scholenprojecten om jongeren te betrekken bij de energietransitie.

Bedrijven faciliteren met verduurzaming

We vinden verduurzaming van bedrijfspanden belangrijk voor hun bijdrage aan de energietransitie, maar ook voor hun economische toekomstbestendigheid.
Daarom onderzoeken we of het ondernemersloket uitgebreid kan worden met een bedrijvenloket duurzaamheid. Daarnaast ondersteunen we bedrijventerreinen met de uitwerking van (collectieve) duurzaamheidsinitiatieven. En we informeren bedrijven over subsidies.

Deze pagina is gebouwd op 01/10/2024 09:11:12 met de export van 01/10/2024 09:04:21