Programmaplan

Programma Economie en arbeidsmarkt

Strategisch doel:

Het versterken en behouden van een aantrekkelijk ondernemersklimaat/ behoud en verbetering top 10 positie MKB-vriendelijkste steden.

Toelichting

Bieden van ruimte voor groei

Een grote opgave is het bieden van ruimte voor (groei van) bedrijvigheid. De gemeente Almelo telt in totaal 19 bedrijventerreinen. De terreinen hebben een netto uitgegeven oppervlakte van ongeveer 581 hectare (bron: IBIS 2022). De bedrijventerreinen zijn volop in bedrijf en alle bedrijfsruimten zijn nagenoeg bezet. De leegstand is in 2022 circa 1,4% terwijl een gezonde leegstand ongeveer 5% bedraagt. Met andere woorden: we kunnen op dit moment onze ondernemers niet faciliteren in hun vraag naar (uitbreidings)ruimte en dat zet de aantrekkelijkheid van ons ondernemersklimaat onder druk.

Bovendien weten we dat voor de periode 2023 tot en met 2035 de lokale ondernemers op bedrijventerreinen een geprognosticeerde uitbreidingsbehoefte hebben van 40,6 (scenario laag) tot 47,6 hectare (scenario hoog).
Dit betekent dat naast de ontwikkeling van XL-2 ook onderzoek gedaan moet worden naar mogelijke nieuwe werklocaties voor lokale MKB bedrijven. En omdat bouwgrond zo schaars is moeten we onderzoeken of en op welke wijze de ruimte op de huidige terreinen efficiënter gebruikt kan worden. Hiertoe stellen we een economisch-ruimtelijke visie op (zie ook programma Stedelijke ontwikkeling).

Tegelijkertijd zullen we samen met het bedrijfsleven moeten onderzoeken hoe we voor de toekomst de ruimte intensiever kunnen gaan gebruiken. Herstructurering, revitalisering en verduurzaming zijn hierbij belangrijk.

Verhogen organisatiegraad op bedrijventerreinen
Een mooi en goed ingericht bedrijventerrein met hoogwaardige voorzieningen op gebied van bijvoorbeeld ict, veiligheid en mobiliteit verhoogt de aantrekkelijkheid en toekomstbestendigheid van de bedrijventerreinen. Dit is in het belang van de bedrijven, de werknemers en de gemeente. Het is daarom van belang dat bedrijven op vrijwillige basis, maar niet vrijblijvend met elkaar samenwerken. De mate van intensiteit en professionaliteit van de samenwerking wordt uitgedrukt in de organisatiegraad van de bedrijven.  In 2024 willen we de organisatiegraad op bedrijventerreinen verhogen. Hierdoor ontstaat er meer samenwerking tussen ondernemers (onderling) en de gemeente. Door meer samen te werken kunnen talloze onderwerpen gezamenlijk opgepakt worden, die voordelen opleveren voor de ondernemers en de gemeente.
Daarnaast wil de gemeente jaarlijks het bestuur van een bedrijventerrein uitnodigen voor een bestuurlijk gesprek. In dit gesprek bespreken we de actuele thema’s op het bedrijventerreinen en bekijken we waar wij hen als gemeente kunnen ondersteunen. In 2024 willen we alle bestaande samenwerkingsverbanden (ondernemersvereniging, BIZ of parkmanagement) uitnodigen voor dergelijke gesprekken.

Dienstverlening en samenwerking met bedrijven/Ondernemersloket

Almelo kent een krachtig bedrijfsleven en wordt gezien als een aantrekkelijke plek om te ondernemen. Met de inzet van het Ondernemersloket zijn belangrijke stappen gezet in het versterken van de binding met het bedrijfsleven. Dit resulteert in een hogere waardering van het ondernemersklimaat en de gemeentelijke dienstverlening. Wij hebben de ambitie om het ondernemersklimaat blijvend te versterken door intensievere samenwerking met het bedrijfsleven en de dienstverlening verder te verbeteren.

Als gemeente staan wij voor 2 belangrijke wijzigingen in het ruimtelijk domein. Per 1 januari 2024 zijn zowel de WKB (Wet Kwaliteitsborging) en de Omgevingswet van kracht. Beide bieden kansen om vanuit een dienstverlenend proces ondernemers waar mogelijk te faciliteren. Het Ondernemersloket heeft een rol bij de communicatie in de richting van de ondernemers, zodat zij goed op de hoogte zijn van de ontwikkelingen.

Activiteiten 2024

Omschrijving

Nadere invulling programmeringsafspraken

In 2023 zijn de programmeringsafspraken tussen de 14 Twentse gemeenten vastgesteld. Voortbouwend hierop gaan we gezamenlijk onder aanvoering van Provincie Overijssel een aantal onderzoeken uitvoeren, waaronder een onderzoek dat is gericht op de modernisering, herstructurering en verduurzaming van bestaande werkterreinen.

Onderzoek nieuwe werklocaties en efficiënter gebruik huidige terreinen

Met de opzet van de Economisch Ruimtelijke visie werken we uit wat passend is in de toekomstige economische structuur van Almelo. Nieuwe werklocaties, herstructurering bestaande werkterreinen en scherpere vestigingseisen maken daar deel van uit.

revitalisering en verduurzaming

Almelo neemt pro-actief deel aan diverse provinciale en regionale programma’s en projecten voor deze opgaven.

Organiseren jaarlijks bestuurlijk overleg bedrijventerreinen

Bespreken actuele thema’s op bedrijventerreinen

Samenwerking Twentepoort Oost

In 2024 starten we de inventariserende gesprekken voor het versterken van de samenwerking tussen bedrijven op Twentepoort Oost.

Organiseren netwerkbijeenkomsten

In 2024 organiseren wij (met partners) 2 netwerkbijeenkomsten. Daarnaast willen wij actieve bijdrage leveren aan bijeenkomsten/kennissessies die door derden worden georganiseerd.

Verbetering traject vergunningen

In 2024 wordt met een klantreis het proces bouwvergunningen geanalyseerd. Door het ondernermersloket zal hierbij scherp worden gelet op de dienstverlening aan ons bedrijfsleven c.q. ondernemers. Verbeteringen worden geïmplementeerd.

Deze pagina is gebouwd op 01/10/2024 09:11:12 met de export van 01/10/2024 09:04:21