Paragrafen

Lokale heffingen

Hervorming lokaal belastinggebied
De staatssecretaris van Financiën heeft op 18 mei 2020 het rapport ‘Bouwstenen voor een beter belastingstelsel’ aan de Tweede Kamer aangeboden. Het rapport bevat meerdere varianten en ondersteunt de door de VNG uitgesproken wens om te komen tot een uitbreiding van het gemeentelijke belastinggebied. In het regeerakkoord van het kabinet Rutte IV staat dat er in de komende jaren een nieuwe financieringssystematiek voor de periode na 2025 wordt uitgewerkt, waarbij de mogelijkheid voor een groter eigen belastinggebied wordt betrokken. Het doel, zo geeft het kabinet aan, is een stabielere financiering voor de medeoverheden te realiseren en hun autonomie te vergroten. Een uitbreiding van het lokaal belastinggebied lijkt er vooralsnog dus niet eerder dan in 2026 te komen. Door de val van het kabinet Rutte IV kan het beleid en/of de planning op dit onderwerp worden aangepast.

De Omgevingswet en Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)
Met de beoogde inwerkingtreding van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) per 1 januari 2023 gaat er veel veranderen. Het principe van legesheffing en ook de wettelijke grondslag voor het heffen van leges veranderen niet, maar de taak van de gemeente verandert wel, en ook het vergunningstraject en het bouwproces zullen anders gaan verlopen. De consequenties voor de inrichting van de organisatie, de gemeentelijke processen en ook de financiën zijn daarbij afhankelijk van de lokale ambities, beleidsinvulling en inrichtingskeuzes. Ook de legesverordening zal moeten worden aangepast. De VNG heeft hiervoor een modelverordening aan gemeenten ter beschikking gesteld.

Aanpakken No cure -  no pay bureaus
Gemeenten moeten een vergoeding betalen als bezwaren via no cure - no pay bureaus gegrond zijn en dientengevolge de WOZ-waarde van woningen en bedrijven moet worden aangepast. Dit levert bureaus zo veel geld op dat er sprake is van een verdienmodel voor bureaus. De regeling voor de vergoeding was echter juist bedoeld als kostenvergoeding voor inwoners. Dit leidt tot maatschappelijk ongewenste effecten. Het ministerie van Financiën is in samenwerking met de VNG maatregelen aan het voorbereiden.

Deze pagina is gebouwd op 01/10/2024 09:11:12 met de export van 01/10/2024 09:04:21