Programmaplan

Programma Sociaal en vitaal

Strategisch doel:

In 2026 hebben we een beter werkend ecosysteem waardoor onze kwetsbare inwoners zich beter redden met minder hulp van de overheid en mentaal weerbaarder en veerkrachtiger zijn.

Operationele doelen:

  • We helpen Kwetsbare inwoners eerder met hun mentale problemen;
  • Onze inwoners voelen zich veerkrachtiger;
  • Onze inwoners voelen zich minder eenzaam.

Toelichting
Het aantal mensen met mentale klachten in Nederland stijgt en de zorgvraag van mensen wordt steeds complexer. In Almelo is dat zeker niet anders: de gemiddelde sociaal economische status is lager dan het landelijk gemiddelde, er is sprake van meer eenzaamheid en minder regie over het eigen leven. Wat cijfers uit het Regiobeeld Twente 2023:

  • 17% van de inwoners van Twente ervaart onvoldoende regie over het leven. Dat is significant hoger dan het Nederlands gemiddelde van 14%;
  • Meer dan de helft van de Twentse 65+’ers voelt zich matig tot ernstig eenzaam (landelijk 49%);
  • In Almelo hebben veel inwoners een matig tot hoog risico op een angststoornis of depressie;
  • Het aantal mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen per 10.000 inwoners is in Almelo hoger dan het landelijke gemiddelde (153 in Almelo ten opzichte van 124 in Nederland);
  • De gemiddelde wachttijden voor GGZ liggen in de regio Twente hoger dan het landelijk gemiddelde.

In de komende jaren gaan we kwetsbare inwoners eerder helpen met hun mentale problemen. En we zetten ons in om de veerkracht van inwoners te versterken en de eenzaamheid te verminderen.
We doen dit door concrete projecten en interventies. En door in te zetten op een duurzame, structurele verandering in de samenwerking tussen de verschillende betrokken organisaties in het sociaal en medisch domein en de geestelijke gezondheidszorg. We richten ons daarbij zowel op jeugd als volwassenen.

Als inwoners mentaal krachtiger zijn, is de kans op overlast of veiligheidsrisico’s (voor zichzelf of voor de omgeving) ook kleiner. Vanuit het programma Zorg en veiligheid wordt specifiek aandacht besteed aan passende zorg voor inwoners die een veiligheidsrisico vormen. Op deze manier ontwikkelen we een doorgaande lijn voor deze inwoners.

We ontwikkelen zoveel mogelijk vanuit de dagelijkse praktijk, samen met inwoners en professionals over wie het gaat. We doen - waar mogelijk - wat (bewezen) werkt.

Activiteiten 2024

Omschrijving

Ecosysteem mentale gezondheid

We werken aan een nieuw ecosysteem mentale gezondheid bij jeugd en volwassenen, oftewel de beweging naar een nieuwe ggz. Waarin naast de formele ggz behandelingen, meer ruimte komt voor informele ggz, zelfregie- en herstel en ervaringsdeskundigheid. Hiermee worden inwoners van Almelo beter en eerder geholpen als ze psychisch vastlopen. We doen dit samen met inwoners en organisaties in het sociaal domein, de ggz en huisartsen.
Voor volwassenen zijn we in 2023 samen met o.a. Dimence, Tactus, de FEA, Mens door mens en Menzis gestart met het verkennen van de mogelijkheden van een nieuw ecosysteem genaamd GEM. Bij een "Go" van alle partijen werken we dit in 2024 en 2025 nader uit en implementeren we dit.
Voor de jeugdigen oriënteren we ons in 2023 op wat de beste aanpak zal zijn. In 2024 en 2025 zullen we de keuze die we hierin gaan maken nader uitwerken en starten met de implementatie.

Communicatie over mentale weerbaarheid

We blijven inzetten op communicatie met onze inwoners over thema's als eenzaamheid, dementie en mentale weerbaarheid. Om taboes te doorbreken, noaberschap te stimuleren en handelingsvaardigheid bij te brengen.

Voortzetting project Zorg en technologie

We blijven inzetten op de mogelijkheden van zorgtechnologie zodat kwetsbare inwoners zelfredzaam blijven en langer zelfstandig kunnen blijven wonen. We voeren samen met bewoners een pilot uit in de wijk Schelfhorst.  De leerpunten uit projecten in 2023 werken we in 2024 verder uit en implementeren we. Zo hebben we tweede helft 2023 voor elk wijkteam een coach voorzieningen aangewezen om inwoners te helpen met vragen en mogelijkheden op het gebied van zorg en technologie. Dit zal mogelijk ook leiden tot nieuwe inzichten over welke technologische voorzieningen wij inwoners kunnen adviseren of zelf moeten toevoegen aan onze eigen instrumentenkoffer aan voorzieningen die wij inzetten.

Implementeren actieplan
eenzaamheidsbestrijding samen met KomErbij Almelo.

Vanuit het in 2023 vastgestelde actieplan eenzaamheidsbestrijding 2023-2026 zetten we ook in 2024 op 3 lijnen in:
1. Onze inwoners zijn zich meer bewust van eenzaamheid;
2. Professionals signaleren eenzaamheid, kennen het handelingsperspectief en handelen daar ook naar;
3. We bereiken en helpen steeds meer eenzame inwoners.

Leeflab

In 3 jaar (2024 - 2026) werken we in de wijk de Riet vanuit een nieuwe werkwijze aan het versterken van veerkracht van onze inwoners. Dit leeflab zal vanaf onderop, vanuit de kennis over life-events die mensen meemaken en de mogelijke gevolgen daarvan, de kwaliteit van leven van onze inwoners versterken. Dit doen we met de aanwezige professionals en inwoners in die wijk. We voeren dit project uit in samenwerking met ErWelzijn, Saxion Hogeschool en de provincie Overijssel. Het betreft een gezamenlijk project van afdeling Uitvoering Sociaal, Leefbare wijken en dorpen en Programma Sociaal en vitaal.

Mentale gezondheid jeugd

Het versterken van mentale weerbaarheid bij de jeugd is een investering in de toekomst. Samen met het onderwijs geven we hier vorm aan. Bijvoorbeeld via aandacht voor dit thema in de Rijke schooldag. Voor de basisscholen wordt hier al vanaf schooljaar 2023-2024 invulling aan gegeven. Voor het voortgezet onderwijs streven we er naar om per 2024 te starten met een rijke schooldag waarin ook dit thema plek heeft.

Aanpak Licht Verstandelijke Beperking (LVB)

In Almelo komt problematiek gerelateerd aan licht verstandelijke beperking vaak voor. De sociale wijkteams en huisartsen krijgen er steeds meer mee te maken. Met de betrokken professionals maken we een plan hoe de problematiek in elkaar zit en hoe we hier in Almelo het beste mee kunnen omgaan. Gericht op inwoners met LVB (behandeling, begeleiding) en hun (leef)omgeving.

Doorontwikkeling inloopvoorzieningen

Almelo kent verschillende inloopvoorzieningen, zoals Mens door Mens en wijkkamers. Deze algemene preventieve voorzieningen zijn laagdrempelig bereikbaar voor onze inwoners en verminderen de druk op de indicatieve zorg. We onderzoeken welke inloopvoorzieningen er nu zijn, hoe ze een waardevolle rol in het sociaal domein kunnen spelen, hoe ze nog meer kunnen samenwerken en waar meer inzet nodig is en acteren op de uitkomsten hiervan.

Deze pagina is gebouwd op 01/10/2024 09:11:12 met de export van 01/10/2024 09:04:21