Programmaplan

Programma Sociaal en vitaal

Strategisch doel:

Onze 0-23 jarige Almeloërs groeien gezonder en vitaler op en ze ontwikkelen hun talenten beter.

Operationele doelen

  • Elk kind dat meedoet aan de rijke schooldag heeft een stijging in de eindresultaten groep 8 en/of in zijn of haar sociaal emotionele ontwikkeling;
  • Het percentage schoolaanwezigheid groeit;
  • Onze 12-18 jarigen voelen zich vitaal en doen mee aan onze samenleving;
  • Het gemiddelde cijfer dat kinderen zichzelf geven voor hun welbevinden groeit.

Toelichting
Een groot deel van onze jeugd heeft ondersteuning nodig van de overheid en kan zonder ondersteuning ook op latere leeftijd niet volledig zelfstandig functioneren. Het lukt nog onvoldoende deze groep de kansen te geven die ze nodig hebben om een zelfstandig volwassen leven te leiden. De oorzaken hiervan zijn divers. Vaak is het fundament dat hiervoor in hun jonge jaren gelegd had moeten zijn niet sterk genoeg. De jongvolwassenen komen vaak uit arme gezinnen, hebben vaker gescheiden ouders of hebben minder vaak een (ondersteunend) netwerk en een rolmodel. Zij groeien op in een omgeving en cultuur waar armoede, gebrek aan perspectief of aan vertrouwen in de maatschappij de norm zijn. Nog voor zij aan hun schoolcarrière beginnen staan ze op een bijna onoverbrugbare achterstand ten opzichte van hun leeftijdsgenoten.

Activiteiten 2023

Omschrijving

Bestaande ketenaanpak voor het Jonge kind voortzetten en uitbouwen

De stuurgroep het Jonge Kind heeft een meerjaren ontwikkelprogramma opgesteld voor de jaren 2023-2026. Gebaseerd op de ervaringen van de
afgelopen jaren en diverse onderzoeken ligt de focus de komende jaren op het verbeteren van de lerende netwerken, het verbeteren van de kwaliteit en het verbeteren van de omvang van de geboden interventies. Gericht op het stimuleren en ondersteunen van ouders om hun verantwoordelijkheid te nemen in de opvoeding en ontwikkeling t.b.v. hun kind. Gericht op het bevorderen van het veilig en gezond opgroeien van kinderen en het stimuleren van hun ontwikkeling. En gericht op een nog betere integrale samenwerking tussen partners om achterstanden te voorkomen en te bestrijden die ontstaan door ongunstige omgevingsfactoren. Hieronder een aantal concrete activiteiten.

Doorontwikkeling KC met KC-partners

De stuurgroep Het Jonge Kind heeft als visie op het Kind Centrum (KC, voorheen benoemd als IKC) het volgende vastgesteld:
Een Kindcentrum is het levendige centrum van een wijk. Kinderen hebben recht op een veilig en uitdagend leerklimaat in de eigen omgeving. Een kindcentrum wil daarom elk kind een plek bieden, thuis-nabij, in de eigen omgeving, samen met andere kinderen uit de buurt. Kinderen worden voorbereid op de toekomst, maar vormen nu al met elkaar een gemeenschap, het kindcentrum zelf.
Vanuit geformuleerde doelen wordt de komende jaren gewerkt om onze KC's hier naartoe te laten doorontwikkelen.
In een kindcentrum is een intensieve samenwerking tussen tenminste een school, een kinderopvang en welzijn om kinderen van 0-13 jaar zo goed mogelijk te ondersteunen via een doorlopende ontwikkelingslijn en pedagogische begeleiding. Daarbij is aandacht voor alle aspecten die met de opvoeding en ontwikkeling te maken hebben. De samenwerking betreft onderwijs, buitenschoolse opvang en kinderopvang. Hierbij sluiten daar waar nodig ook extra partners aan.

Uitvoeringsagenda verbeteren kwaliteit VVE opstellen en aanbevelingen implementeren

De stuurgroep Het jonge kind (HJK)  heeft de uitvoeringsagenda onder de naam ‘Ontwikkelplan HJK 2023-2026’ in maart 2023 vastgesteld.  
Vanuit dit Ontwikkelplan werken we de komende jaren o.a. aan het versterken van de educatieve kwaliteit  om ontwikkelingskansen bij kinderen te bevorderen en nemen we ouders actief mee bij de ontwikkeling van hun kind. Ook zorgen we voor een betere uitwisseling van kennis en expertise van betrokken professionals.

Lokale coalitie "Rijke schooldag basisonderwijs / School en omgeving"

Als 1 van de 44 voorlopergemeenten ontvangen de 8 scholen in onze prioritaire wijken vanaf schooljaar 2022-2023 van het Rijk subsidie om onze al bestaande rijke schooldag verder uit te bouwen tot een Ontwikkeldag. Hiertoe hebben de schoolbesturen Varietas, Opoa en PCONT met kinderopvang Humankind, stichting Avedan Welzijn en de gemeente Almelo een convenant gesloten.
De jarenlange ervaring met de werkwijze van IKC actief vormt de basis waarop de uitbreiding van activiteiten, thema's en doelgroep plaatsvindt. De structuur van methodisch werken in vaste activiteiten en programma’s maakt dat er doorlopend contact is met ouders en kinderen.

Het is onze overtuiging als coalitie dat de kans op succes (mede) wordt bepaald door het ontwikkelen en aanbieden van plannen en activiteiten in gezamenlijkheid met scholen, maatschappelijke organisaties en de gemeente Almelo.
Vanaf het schooljaar 2023-2024 wordt er gestructureerd op alle 8 scholen en in samenwerking met de voorscholen een nog voller en verrijkter programma gedraaid op de thema's sport, cultuur, techniek en mentaal welbevinden.

In 2023 opgezette samenwerkingsstructuur
12-18 jarigen voortzetten en uitbouwen

In 2023 is er een nieuwe bestuurlijke samenwerkingsstructuur ontstaan tussen de voortgezet onderwijs scholen, Avedan, het sportbedrijf, Kaliber kunstenschool, GGD Twente, de bibliotheek en de gemeente Almelo. Ambtelijk haken ook andere partners aan, zoals de politie. Omdat we samen willen werken aan de talentontwikkeling, het welzijn en de veiligheid van onze jongeren. Onze visie luidt:
Iedere jongere heeft recht op een goede basis waarin kansengelijkheid vanzelfsprekend is, zodat  iedere jongere wordt gezien, zich gehoord, weerbaar en veerkrachtig voelt en zich optimaal kan ontwikkelen.
In 2023 zijn de strategische doelstellingen vertaald in operationele doelstellingen en concrete resultaten en is een actieplan opgesteld. In 2024 zal gestart worden met het implementeren van dat actieplan.

In verband met de doorgaande ontwikkelingslijn zoeken we hierbij afstemming en samenwerking met het netwerk Het Jonge Kind.

Start met een rijke schooldag voortgezet onderwijs

De doelgroep 12-18 jaar kent vele uitdagingen. Op alle leefgebieden loopt een (in Almelo aanzienlijk) deel van hen tegen problemen aan. Opleiding, geld (opgroeien in armoede /  eigen schuldenopbouw), (geestelijke) gezondheid (eenzaamheid/depressie), overlast en criminaliteit. Een Rijke schooldag VO biedt de mogelijkheid voor additioneel aanbod voor de jongeren van 12-18 jaar dat kan aansluiten bij de concrete uitdagingen voor jongeren. Het kan zo een bijdrage leveren aan de preventie van problematiek op deze leefgebieden en meer kansengelijkheid voor deze jongeren. In 2023 hebben we samen met betrokken partners en de jongeren in kaart gebracht hoe een rijke schooldag er voor deze doelgroep uit zou kunnen zien. We streven ernaar om  begin 2024 te starten met de uitvoering.

Activiteiten ontplooien passend bij het actieplan Jeugd

De op nationaal niveau vastgestelde hervormingsagenda voor de
jeugd moet leiden tot het verbeteren van kwaliteit en passende en
tijdige zorg voor kinderen en gezinnen en het op lange termijn betaalbaar
houden van het stelsel. De beweging die hierin genoemd wordt is dat
gemeenten verantwoordelijk zijn voor vrij toegankelijke basisvoorzieningen voor lichtere jeugdhulpvragen, die mogelijk nu nog onder het geïndiceerde aanbod vallen. Deze landelijke agenda wordt in 2023 vertaald naar een actieplan voor Almelo. Daar waar nuttig en nodig
helpen wij in 2024 om de acties uit dit actieplan te ontwikkelen en implementeren. Dat kan bijvoorbeeld gaan om het ontwikkelen van nieuw algemeen aanbod voor onderdelen uit het huidige indicatieve aanbod jeugdzorg.

Communicatie over
kansengelijkheid en
talentontwikkeling jongeren

We blijven inzetten op communicatie met onze jeugd en hun ouders of
verzorgers over thema's als vitaliteit, gezondheid, burgerschap en
talentontwikkeling bij de jeugd. Om het belang te agenderen en in gesprek te blijven over stimulerend aanbod dat past bij de behoefte.

Deze pagina is gebouwd op 01/10/2024 09:11:12 met de export van 01/10/2024 09:04:21