Stand van zaken Organisatieontwikkeling
De organisatieontwikkeling die een paar jaar geleden is ingezet met de sturingsfilosofie van lijn-, programma- en wijksturing resulteert in een ander samenspel met de stad. Er is sprake van een andere manier van werken, waarbij het samenspel met de stad nadrukkelijk(er) wordt gezocht. De organisatie is wendbaarder en kan makkelijker inspelen op veranderingen en/of nieuwe uitdagingen. De gemeentelijke organisatie blijft echter genoodzaakt om mee te bewegen met de dynamische omgeving waarin zij zich bevindt. De gemeente Almelo is permanent in ontwikkeling. In een organisatieontwerp behoort dan ook continu te worden geïntervenieerd om de organisatie
toekomstbestendig te laten zijn (en blijven). De brede organisatieontwikkeling markeert daarmee geen eindpunt.
Eenheid Stedelijke Ontwikkeling
De ambities op het gebied van stedelijke ontwikkeling en leefbare wijken en dorpen vragen om een gemeentelijke organisatie die haar kennis en ervaring gericht inzet om deze ambities waar te maken, alsook om integrale sturing en samenwerking op stadsontwikkeling. Het vereist structurele inzet van (meer) ambtelijke capaciteit en vraagt om bundeling van expertise op het gebied van stedelijke ontwikkeling. Dit is organisatorisch gepositioneerd binnen de (nieuwe) eenheid Stedelijke Ontwikkeling. In deze organisatie-eenheid wordt samen met onze private en publieke partners vorm gegeven aan de Almelose leefomgeving. Met de oprichting van de (nieuwe) eenheid Stedelijke Ontwikkeling is de organisatiestructuur ondersteunend geworden aan de Almelose ambities.
Doorontwikkeling eenheid Uitvoering Sociaal
Met inachtneming van de benodigde flexibiliteit en wendbaarheid binnen het dynamische werkveld van het sociaal domein, is een nieuwe basis gelegd voor de (door)ontwikkeling van de eenheid Uitvoering Sociaal. Met de nieuwe inrichting van de organisatie-eenheid, ontstaat een beter behapbare span of control per team. Hierdoor kan meer aandacht uitgaan naar de (ontwikkeling van) medewerkers. Een belangrijk aandachtspunt in de doorontwikkeling is het laten aansluiten van dit organisatieonderdeel, alsmede de (werk)processen en werkwijzen, bij de rest van de gemeentelijke organisatie. De herinrichting van de eenheid Uitvoering Sociaal resulteert in een solide basis voor een verdere (door)ontwikkeling van het sociaal domein voor nu en in de toekomst.
Bedrijfsvoeringsfuncties
Als gevolg van de ontwikkelingen in de organisatie breidt de gemeentelijke organisatie verder uit. De groei van de organisatie brengt met zich dat ook een investering in de bedrijfsvoeringsfuncties noodzakelijk is. Dit is de laatste jaren een achtergebleven component. Het gaat om werkzaamheden die ondersteunend zijn aan de taken die de gemeentelijke organisatie uitvoert, bijvoorbeeld op het gebied van Human Resource Management, financiën of ICT. De formatieve gevolgen die de ontwikkelingen in de organisatie hebben voor de bedrijfsvoeringsfuncties worden in 2024 onderzocht en in kaart gebracht.