Paragrafen

Bedrijfsvoering

Rechtmatigheidsverantwoording
De Gemeentewet is gewijzigd. Ingaande 1 januari 2023 is de rechtmatigheidsverantwoording ingevoerd. Dat betekent dat het college over het verslagjaar 2023 expliciet zelf verantwoording aflegt over de financieel rechtmatige totstandkoming van de in de jaarrekening opgenomen lasten, baten en balansmutaties op basis van onze geldende wet- en regelgeving. De accountant beoordeelt de getrouwheid ervan. De jaarrekening voor het verslagjaar 2023 wordt in kalenderjaar 2024 vastgesteld.

Wat willen we bereiken?
We willen bereiken dat de in de jaarrekening verantwoorde baten en lasten, alsmede de balansmutaties in overeenstemming zijn met door de raad vastgestelde kaders, zoals de begroting en gemeentelijke verordeningen en bepalingen in de relevante wet- en regelgeving.

Wat gaan we daarvoor doen?
We hanteren in de administratieve organisatie een beheerinstrumentarium op diverse processen. Jaarlijks controleren we, door een interne controle uit te voeren, of we ons beheerinstrumentarium nog adequaat op orde hebben. De bevindingen daarvan leggen we vast in een rapportage. Gelet op gemaakte afspraken hierover tussen college en raad stellen we een rechtmatigheidsverantwoording op. Deze wordt opgenomen in de  jaarrekening en details komen te staan in de paragraaf bedrijfsvoering.

Om voorgaande te realiseren is het wel noodzakelijk enkele kaders opnieuw op te stellen of aan te passen. Uiterlijk eind januari 2024 willen we dit op orde hebben. De raad heeft dan het normenkader vastgesteld. Ook is het nodig dat de nieuwe financiële verordening vastgesteld is. Verder zal de raad in overleg met het college de verantwoordingsgrens (tussen 0% en 3% van de totale lasten inclusief toevoegingen aan de reserves) voor het rapporteren van zowel fouten als voor onduidelijkheden afzonderlijk, bepaald hebben en is ook de rapporteringsgrens vastgesteld. De rapporteringsgrens is een afspraak, zoals de raad ook maakte met de externe accountant. Hierbij spreken raad en college af dat alle bevindingen die boven deze rapporteringsgrens vallen in de paragraaf bedrijfsvoering worden opgenomen. Ook bewuste afwijkingen van wet- en regelgeving door bijzondere omstandigheden of afwijkingen die niet meer te herstellen zijn kunnen opgenomen worden. De verantwoordingsgrens betekent dat rechtmatigheidsfouten of onduidelijkheden afzonderlijk, pas in de rechtmatigheidsverantwoording worden opgenomen en toegelicht, wanneer zij boven het door de raad vastgestelde percentage komen.

In de paragraaf bedrijfsvoering zal gerapporteerd worden over de uitkomsten van de interne controle. Inhoudelijk kan hierbij gedacht worden aan de beheersmaatregelen die worden getroffen om in de toekomst tekortkomingen in de rechtmatigheid (fouten of onduidelijkheden in processen) te voorkomen. Ook bevindingen kunnen opgenomen worden die onder de verantwoordingsgrens voor de rechtmatigheidsverantwoording blijven, maar wel relevant zijn om de raad over te informeren.

Deze pagina is gebouwd op 01/10/2024 09:11:12 met de export van 01/10/2024 09:04:21